Over mij

Mijn naam is Martijn Beijer. Toen ik de Bachelor Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam had afgerond, was dat het moment waarop ik besloot meer te gaan doen met mijn passie voor boeken. Zo ben ik in januari 2019 komen te werken bij Linnaeus Boekhandel te Amsterdam en ben ik deze blog begonnen. Daarnaast heb ik in augustus 2020 de Master Geschiedenis afgerond, waarin ik onderzoek deed naar de collectieve avant-gardistische mentaliteit onder de kunstenaars van De Stijl en De Ploeg in Nederland, te midden van de grotere culturele ontwikkelingen rondom de Eerste Wereldoorlog in West-Europa. Buiten dit onderwerp om heb ik ook een grotere interesse ontwikkeld in cultuurgeschiedenis in het algemeen. De wisselwerking tussen het individu en collectieve structuren staat hierin voor mij centraal.

Op deze blog deel ik graag mijn enthousiasme voor literatuur en geschiedenis. Hier vind je recensies over nieuwe én oude boeken, maar ook artikelen over schrijvers en interessante achtergronden.

Literatuur kan een groot effect hebben op mensen. Het kan ontroeren. Het kan je laten nadenken over andere perspectieven. Het kan je aanzetten tot nieuwe denkbeelden en tot meer zelfreflectie. Zelf zoek ik graag betekenis achter wat ik lees. Vaak leidt dat tot interessante inzichten of ideeën. Maar bovenal is lezen gewoon fijn. En dat is iets waar ik graag over schrijf.

In een tijd waarin verhalen maar vluchtig langskomen, biedt een blog als deze een plek waar de rust en reflectie, die zo kenmerkend zijn voor literatuur, terug kunnen keren. Graag neem ik je mee in de literaire wereld, waarin ontzettend veel schuilgaat. Zelfs als je het niet verwacht. Welkom op mijn blog.