Wees Onzichtbaar.

We leerden naar de grond te staren en als onopvallende spookjes door het huis te dwalen, op weg naar de ruimte die ons was toegewezen. We leerden incasseren en slikken.

Afbeeldingsresultaat voor wees onzichtbaarWaar Murat Isik eerst op 1.200 pagina’s zat voor zijn Wees Onzichtbaar heeft hij in de halvering die uiteindelijk nodig was inhoudelijk weinig ingeleverd. De diepgang en de gedetailleerde vertelwijze over het leven van Metin Mutlu heeft een prachtig ‘epos over de Bijlmer’ opgeleverd. De strijd voor de eigen identiteit van een jongetje die opgroeit in een immigratiegezin met een tirannieke vader in de jaren ’80 en ’90, een thema dat juist nu relevant is en gehoord moet worden.

Metin is vijf jaar oud wanneer hij met zijn ouders en zus van Turkije via Duitsland in de Bijlmer neerstrijkt. Met de Bijlmer, eens een modern project met een hoopvolle toekomst, als decor vertelt Isik aan de hand van zo’n honderd scenes uit het leven van Metin het verhaal van een sterke persoonlijke ontwikkeling. Daar neemt Isik dan ook ruim de tijd voor. Zonder dat hij overdreven of pretentieus overkomt, schrijft hij in prachtig detail. Dat maakt dat de tijdsgeest waarin Metin opgroeit goed voelbaar is. De enerzijds herkenbaarheid van de alledaagse producten die voorbijkomen geven een soort historische inleving die extra kracht geeft aan het centrale verhaal.

Het centrale verhaal, het verhaal van Metin, het verhaal van emancipatie, speelt zich af tegen de nodige kwade geesten. De junkies in de trappenhuizen, de pestkoppen op school, maar bovenal: zijn vader. Harun, de vader van Metin en zijn zus, speelt een enorm veelzijdige rol in dit boek. Een korte beschrijving doet er eigenlijk geen recht aan. Zijn rol als enerzijds de tiran in het leven van Metin, en anderzijds de vader waar naar opgekeken kan worden, de hoop dat hij ergens toch een goede vader zou kunnen zijn, zorgt voor een ritme en dynamiek die van Isik een meesterlijk verteller maken.

Dit boek verveelt geen moment. Met humor, lijden en liefde ontwikkelt Metin als gespiegeld aan de buurt waar hij opgroeit. Waar de Bijlmer ten onder gaat, groeit Metin in zelfvertrouwen. Hij overwint, met behulp van een eensgezinde vriend, zijn pestkoppen en haalt zijn vwo-diploma, voor zijn moeder.  Zij is het ideaalbeeld van de emancipatoire vrouw die zich bevrijd van de ketens van haar man, die als gokverslaafde meermaals dronken uithaalt naar het gezin. In het gezin wordt zij de rots die jarenlang ontbrak.

Wees Onzichtbaar is uiterst genuanceerd geschreven. Terwijl het een heftig verhaal is, geplaatst in een vrij recente maatschappelijke geschiedenis van Nederland, wordt het prachtig en vermakelijk gebracht. De gevoelens die Isik geeft aan Metin zijn oprecht. Het eigen verleden van de schrijver, in veel opzichten gelijk aan dat van Metin, maakt dat je je als lezer ontzettend inleeft. Daarmee is dit boek zeker een die hoog bij mij op de lijst zal blijven staan. Het verhaal van de buitenstaander, de immigrant, die zichzelf profileert in een wereld waar veel tegenzit, past perfect in de tijdgeest van nu en verdient gelezen te worden.

Murat Isik – Wees Onzichtbaar (2017)
Ambo Anthos 600 blz. € 24,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s